2017. aug 14.

Julius K9 Multifunkcionális Kutyamellény 3in1

írta: Látó Márton
Julius K9 Multifunkcionális Kutyamellény 3in1

oldaltaskak_hirlevel_1_1.jpg

Gyakran kérdezik tőlem a gazdik, hogy milyen mellényt vegyenek a kutyáiknak, ha vízközelbe szeretnének menni nyaralni. A válasz legalább olyan sok rétű, mint ahány mellény ma van a piacon (akár csak Magyarországon, de külföldön még nagyobb a választék). Hogy pontosan milyen is a jó mentőmellény, azt egy korábbi bejegyzésben már leírtam, a következőkben pedig nagyító alá veszem a legelterjedtebbeket, amik már a hazai boltokban is elérhetőek, melyiknek mi az előnye és a hátránya, valamint hogy milyen helyzetben jobb az egyik és milyenben a másik.

 

Julius K9

 Kezdjük egy “hazai” termékkel.

A Julius K9 céget 1997-ben alapította Sebő Gyula (Julius) és felesége, Bakos Anikó.

Első termékeiket (szájkosár, póráz, stb.) osztrák és magyar cégeknek, hatóságoknak szállították, akik sokáig a fő értékesítési területeik maradtak.

Power hámjaikat 2004-ben nemzetközi közönség előtt is bemutatják. Ezek bár korábban főként kiképzőközpontokban voltak tesztelve, a hétköznapi kutyatartók nagy kedvencévé válik.

2011re már 21 országban működik Julius-K9 márkaképviselet és európa egyik legnagyobb kutyafelszerelést gyártó márkájává növi ki magát.

2013-ban piacra kerül az IDC multifunkcionális kutyamellény.

 

Multifunkcionális IDC kutyamellény 3in1 

Bevallom, bár 2013 óta foglalkozom kutya hidroterápiával, főként csak Ruffwear Float Coat-ot használtam. Egyrészről azért, mert a központ ahol tanultam is ezt használta, és mindig meg voltak elégedve vele, másrészről amikbe belefutottam itthon, szinte kivétel nélkül silány, de drága mellények voltak.

Pár hete elkezdett hozzám járni két orosz fekete terrier, akik közül a nagyobbik igencsak próbára tette a mentőmellényemet, egészen addig, amíg az oldal szalagok meg nem adták magukat és el nem szakadtak. Ekkor kerestem rá a Julius-K9 multifunkciós kutyamellényre. Korábban már találkoztam vele, de tesztelni sosem volt lehetőségem (nem foglalkoztatott a dolog, meg voltam elégedve a saját felszerelésemmel). Az viszont megmaradt bennem, hogy ennek a csattjai és a szorító szalagjai lényegesen nagyobbak, és masszívabbak voltak. Megkerestem hát a céget, hogy tudnának-e számomra küldeni egyet, hogy letesztelhessem a gyakorlatban is, mire képes a termék. A cég rendkívül készséges volt, ők is kíváncsiak voltak, mi a véleményem és milyen tapasztalatokat szerzek. Hát lássuk!

 

Már formájában is eltér szinte az összes piacon lévő mellénytől. Sokkal nagyobb felületen érintkezik a kutya testével, hiszen a hasat is végig fedi (a többrétű felhasználhatóság miatt), nem hagyja “csupaszon” a mellkast sem, valamint nem hagyja a kutya mellső lábainak előre felé való túlnyújtását. A kivehető betétek minden irányból védik a kutyát. A hátnál egy nagy, alul több, kisebb úszóbetét helyezkedik el, amit az adott betöltöltendő funkciótól függően akár ki is vehetünk, hogy egy neopren kutyahámot kapjunk, ami védi kutyánkat a széltől (is).

A felül elhelyezett fogantyúval (fajtától függően) könnyedén megemelhetjük a kutyát, nem kell félnünk attól, hogy esetleg elszakadna valahol a három ponton is összecsatolt felszerelés. De az elejére és a végére varrt fém gyűrűk segítségével további módon “láncolhatjuk magunkhoz” a kutyát, a betétek igyekeznek a lehető legjobban kiegyenlíteni a testre ható nyomást.

Úszás közben sajnos az alap betét mennyiség nem elegendő arra, hogy fent tartsa a kutyát a víz felszínén (maximum két szettet lehet egyszerre beletenni), így olyan gazdiknak, akik kedvence terápiát igényel, vagy még nem tud úszni, nem igazán ajánlom csak az alap felszereltséggel, mindenképpen vegyen hozzá még egy szett betétet.

A már magabiztos úszóknak viszont kiváló társa lehet, hiszen rásimul a testre, ezért az eb hamar megfeledkezhet róla, és baj esetén az elszakadás miatt sem kell aggódni, ahogy már írtam: masszív és erős anyagból készült, bátran ki-/megemelhetjük vele kedvencünket.

Középről azért hiányolom a gerinc stabilitását segítő merevítést. Sajnos a nyak és fej alátámasztása sem megoldott és ha kutyánk eltér a konfekció mérettől, vagyis nagyobb mint az XL-es méret (pl. Leonbergi), akkor a szerkezeti kialakítás nem engedi feltenni rá a ruhát, hiszen a nyaki pánt csak bizonyos méretig kiengedhető.

Ez a hám olyan embereknek ajánlott, akik sok, különböző szituációba viszik a szőrös gyerekeiket, akik kedvenceit gyakran kell megemelni/tartani és már magabiztosak a vízben, vagy egészséges kutyák vizhezszoktatásánál, amikor sokat kell még segíteni az állat vízből ki- és beszállását.

 Összegzés

Ár: 17.000 ft - 24.000 ft plusz extra betét (kb. 2000 ft)

Hozzájutás: Könnyen hozzájutható, szinte minden nagyobb webshop-ban megtalálható

Funkciók: Multifunkciós

Pro:

  • Strapabíró
  • Multifunkciós, hámként is használható kirándulásokkor
  • Variálható betétek
  • Remek hám azoknak, akik különböző terhelésekkel edzenék kutyájukat
  • Gyakori emelést igénylő (akár lebénult) kutyákhoz tökéletes
  • Könnyen beszerezhető

Kontra:

  • Mentőmellényként való használathoz kell venni egy extra betétet (kb. Kétezer forintért)
  • Enélkül a rosszul úszó kutya elsüllyed benne
  • Kissé körülményes a beöltözés
  • Bizonyos méreteknél korlátozott mozgás 

Bár megvannak a maga korlátai, de ezeket messze felülmúlják az előnyök és a változatos felhasználhatóság. Ha valaki a kiegészítőt is megveszi hozzá, akkor egy szinte verhetetlen felszereléssel gazdagította kutyája eszköztárát.

 

Szólj hozzá