2016. nov 28.

Egy új kutatás szerint az úszás javítja a mobilitást

írta: Látó Márton
Egy új kutatás szerint az úszás javítja a mobilitást

Ha a kutyád izületi problémákkal küzd, mint például az artrózis, már valószínűleg tisztában vagy az úszás által nyújtott előnyökkel. Egy új kutatás bizonyította, hogy az úszás nem csak az izületi problémákkal rendelkező kutyák mobilitását javítja, hanem az összes kutyáét.

Egy új kutatás szerint az úszás javítja a mobilitást

Az Egyesült Királyságban, a Hatpury University Centre-ben végezték a vizsgálatokat Labrador Retrievereken. A kutatók visszatükröződő jelöléseket tettek a kutyák lábaira, hogy kiértékelhessék a járásukat úszás előtt és után.

Az úszás után a kutatók analizálták a kutyák járását. Azt vették észre, hogy a könyökdiszpláziás egyedeknél a mozgás tartománya, a lépések gyakorisága és hossza megnőtt a hidroterápiás kezelés után. Azt is kimutatták, hogy az egészséges kontrollcsoportnál ugyanezek a javulások jelentkeztek az úszások után.

A kutatás szerint az úszás minden kutya számára javítja a mozgást, de csak egy kis csoportnyi kutyát vizsgáltak. A jövőben szeretnék a kutatást kiterjeszteni más fajtákra is.

Ebben a kutatásban csak labradorokat vizsgáltunk, de mivel más fajták is hajlamosak a könyökdiszpláziára, különösen a németjuhászok, érdekes lenne kideríteni, hogyan hat a hidroterápia a különböző fajtájú kutyák mozgására. – Doggy Paddle Helps Dogs to Stay on the Move

Korábbi tanulmányok sok előnyt fedeztek fel az egészséget illetően

2004-ben a kutatók lefolytattak egy úszás vizsgálatot artrózisos kutyákon. A vizsgálat során lényeges javulást tapasztaltak a kutyák sántításában, mozgékonyságában és teherbírásában nyolc hét után. Valamint az is kiderült, hogy lényeges javulás mutatkozott az izületifájdalomban a hatodik hét után.

A felhajtóerő álltal adott súlytalanság lebegő érzése, és a víz nyugtató ellenállása a kutyák számára mérsékelt, de fájdalommentes és biztonságos testmozgást biztosít, ami nem súlyosbít már meglévő problémákat. – Canine Hydrotherapy Can Provide Benefits For Your Dog

Az úszás sok kutya számára szórakoztató, és bizonyítottan egészségügyi előnyökkel jár

Az úszás remek a kutyák számára, de fő a biztonság

Nem minden kutya szeret úszni, és néhányan sokkal jobban kezelik, mint mások. Az olyan fajták számára, mint például a Basset Hound, az úszás sokkal nagyobb kihívást jelenthet a rövid lábai miatt, vagy a farokcsonkított kutyák számára nehezebb lehet az egyensúlyozás a vízben.

Ha a kutya még csak ismerkedik a vízzel, érdemes lassan haladni. Ha medencében úsztatjuk őket, mindenképpen azt tanítsuk meg nekik először, hol tudnak kijutni.

Az úszás remek mozgásforma a kutyák számára, de fő a biztonság. Mindig figyeljünk a kutyára vízközelben – legyen az a saját medence, vagy egy kutyastrand.

untitled.jpg

 

Ez a bejegyzés a www.puppyleaks.com/swimming-study oldalon megjelent angol nyelvű cikk fordítása

Szólj hozzá

kutya tappancs víz medence hidroterápia tap-pancs Mentőmellény