2016. okt 26.

A JÓ mentőmellény

írta: Látó Márton
A JÓ mentőmellény

Mentőmellényt, akár emberit, akár kutyáknak szán változatát valószínűleg mindenki látott már. De mire is használjuk pontosan a terápián, ha a kutya tud úszni, milyen a jó mentőmellény? És miért kerüljük el a silány minőségűeket?

A mindennapi használatban a kutya mentőmellény egy kicsit felesleges dolog a legtöbb kutyánál. Ugyan extra biztonságot ad, de ha a kutya tud úszni, a közelünkben marad és nem egy erős sodrású vízben úsztatjuk, akkor nem éri meg a beruházást. A jó minőségűek (rá fogok térni, hogy melyek is ezek), amik érnek is valamit 10-15ezer forint fölött kezdődnek. Sajnos éppen ezért látni a hazai "hidroterápiával" foglalkozók egy részénél olcsó és lényegében funkció nélküli mellényeket használatban, amiket csak hámként lehet alkalmazni maximum.

 Ezek alulról nem fedik a kutya hasát, így ha bármiféle extra felhajtóerőt is adna (de általában nem ad), akkor a két csatt pántjai fogják a kutya hasás dörzsölni, és szorítani. "Szerencsére" mivel ezeknek a mellényeknek csak felül van szivacsa (esetleg még oldalt) ezért funkciójukat vesztve nem fogják a kutyát sem fent tartani, se stabilizálni.

"Normális" esetben, a mellényben található tömőréteg az egész kutya testét körbefedi és a gerinc mentén pedig egy stabilizáló, merev szál fut végig. A közhiedelemmel ellentétben a mentőmellény nem tartja fent teljesen a kutyát, segítséget nyújt abban, hogy a kutya ne a felszínen maradásért ússzon, hanem a haladásra kelljen csak koncentrálnia, így másfajta mozgást végez. 

Ezzel könnyebb irányítani a kutyát, stabilizálni valamennyire a gerincét úszás közben és valamellyest kíméletesebben edzi a végtagokat, mint egy hámban folytatott úszás alatt. Vannak azonban olyan fajták akiknél szinte kivétel nélkül szükséges a mellény, mint például a staffordshier terrier, akik kevés kivételtől eltekintve enélkül ferdén úsznak, rosszabb esetben egy idő után beállnak függőlegesbe, ezzel gyomorcsavarodást kockáztatva úsznak. A rövid lábú, illetve nagyon vékony/izmos kutyáknál is előnyös, hiszen nekik jobban kell dolgozni a vízben.

Nem mellékes, hogy egy esetleges balesetnél, egy hirtelen jött rohamnál egy mentőmellény életet menthet, egy begörcsölt kutyát nagyon nehéz biztonságosan és biztosan megfogni a vízben, pláne kihúzni onnan, de ezeken a mellényeken van egy "fogantyú" amivel könnyedén megfogható a kutya. 

Összefoglalás képpen, a jó mentőmellény: 

  1. teljesen körbeéri a kutyát
  2. szoros, de nem szorít (legalább két-három ujjunk kényelmesen befér a kutya hasánál)
  3. stabilan tartja a gerincet
  4. a fej alatt is megemeli kicsit a kutyát (van nyaki része)
  5. van rajta "kapaszkodó"

 img_0002.JPG

Szólj hozzá

kutya tappancs víz medence hidroterápia tap-pancs Mentőmellény