2016. okt 17.

Befolyásol(hat)ó tényezők

írta: Látó Márton
Befolyásol(hat)ó tényezők

Bár a víz eddig említett alap fizikai tulajdonságait nem tudjuk különösebb képpen befolyásolni, vannak tényezők, amiket nem csak hogy tudunk, de kell is befolyásolni és kordában tartani, hiszen ha ezekkel nem foglalkozunk, akkor a kutya egészségét tesszük kockára valamint ha terápiáról van szó, akkor a terápia sikeressége is múlhat ezeken a tényezőkön.

pH érték

A pH érték a víz kémhatását hivatott megadni.

Az ideális pH érték 7,0 - 7,6 között van. Az ennél alacsonyabb értékű víz savas, míg az ennél magasabb értékű lugos kémhatású. Ha a mérés drasztikusan kiugrik, az természetesen nincs jó hatással a kutya szervezetére. A savas víz jellemzően marja a szemet, szárítja a bőrt, és ha medence vizéről beszélünk a gépészetet is rongálja, hiszen korrózív. A lugos víz is irritálja a szemet, és csökkenti a vegyszerek hatásfokát, amik normál pH érték mellett a leghatékonyabbak. 

Klór

A klór felelős a víz tisztántartásáért, valamint fertőtlenítéséért. Amennyiben túl magas a klór szint, az irritálja az érzékszerveket (szem, orr), ideális értéke 0,6-1 mg/l között van. Ha a klór szint alacsony, a fertőtlenítés nem lesz megfelelő, és nem akadályozza meg a különböző baktériumokat a szaporodásban.

Hőfok

 

Természetes vizeknél értelemszerűen nem tudjuk ezt befolyásolni, legfeljebb megvárhatjuk, míg a nap felmelegíti nekünk, azonban medencénél, illetve olyan helyen ahol van lehetőség fűteni a vizet, fontos, hogy a hőmérséklet 28-30 fok között legyen. Különösen terápia alatt, hiszen az ez alatti hőfokú vízben az izmok nem tudnak megfelelően ellazulni, 30 fok fölött pedig már megterhelődik a szív. Nyáron a természetes vízben való úszásnál fontos még odafigyelni a külső hőmérséklet és a víz hőmérsékletének különbségére, extrém esetben a felhevült testtel való hideg/hűvös vízbe való berohanás/beugrás hatására begörcsölhetnek az izmok. Bár nem olcsó a jóminőségű mentőmellény, de igen hasznos, hiszen ha a vízben begörcsöl a kutya, vagy rohamot kap (különösen az epilepsziára hajlamos kutyák), ezek segítségével sokkal könnyebben kisegíthetjük a szárazföldre őket, hogy elsősegélyben részesítsük és orvoshoz vihessük őket a lehető leggyorsabban.

Levegő minőség

Zárt terű úsztatásnál, mint például egy fedett medence, nem mindegy, hogy milyen a levegő minősége. A fülledt, párás levegőben sokkal roszabbul teljesítenek a kutyák, hamarabb (ha nem azonnal) kezdenek el lihegni, kedvetlenebbek lehetnek és a szervezetre sincs jó hatással ha ilyen körülmények között terhelésnek van kitéve. Fontos megjegyezni azt is, hogy ha a zárt terű úsztatás téli vagy hidegebb időben történik, a kutyát alaposan meg kell szárítani, hiszen az izületek könnyen begyulladhatnak és a kutya maga is megfázhat egy jegesebb szél hatására.

ph-mero.jpg

Szólj hozzá

kutya tappancs víz medence hidroterápia vízalatti futópad tap-pancs