2016. okt 15.

A kutya hidroterápia kialakulása

írta: Látó Márton
A kutya hidroterápia kialakulása

Ahogy a nevében is szerepel, a hidroterápia egy terápia forma (a fizioterápia egyik ága), és mint ilyen, tudást és szakképzettséget igényel. Ahogy minden terápiában, úgy itt is, a tudatlanság és képzetlenség olykor több kárt tud okozni mint hasznot. Ezek inkább hosszabb távon jönnek elő (pl. megerősíti a kutyában a helytelen járást, nem veszik figyelembe, hogy mit nem volna szabad csinálnia a kutyának, vagy teljesen más területet “kezelnek”, ami az állapotán nem változtat, esetleg tévhitekbe ringatják a gazdit, aki csak hónapok múltán jön rá, hogy valami nem stimmel). 

Ahogy arról az előző írásban szó volt, eredete régmúltra tekint vissza, állatokon való alkalmazása még “újkeletű”. Leggyakrabban kutyákon alkalmazzák, hiszen a macskák csak kis számban szeretik a vizet, egyéb háziállatok mint például a nyúl igen érzékeny testtel vannak megáldva, nem stressztűrők illetve testhőjük óvatosságot és nagy odafigyelést igényel, könnyen megfázhatnak egy-egy kezelés alatt/után.

A laikus szemlélettel ellentétben az úszás nem egyenlő a hidroterápiával. Az úszásnak is rengeteg előnye van, ami olyan izmokat is képes megmozgatni amellyek szárazföldi mozgásnál nincsenek rendesen megedzve, és ezeket az izületek megterhelése nélkül (hála a felhajtóerőnek) vagyunk képesek edzeni.

Míg úszás alatt teljes mértékben a kutyára van bízva, hogyan használja a végtagjait, hidroterápia alatt a terapeuta segít, olykor belejavít a megfelelő mozgás elérésének érdekében. Ezzel elérhető, hogy a kutya ne tegyen kárt magában (még ha kismértékben is) és ne rögzüljön benne olyan mozgás, ami a későbbiekben a járásra is kihat, ezzel további problémákat előidézve. 

Sajnos a hidroterápia sem megoldás minden mozgásszervi problémára, és ahol megoldást nyújt, ott sem azonnali a hatása, mint például egy gyógyszernek, de a javulásnak egy hónap elteltével már szemmel láthatónak kell lennie (ha csak kis mértékben is).

Kölyök kutyák esetében kifejezetten javasolt, hiszen a növekedés alatt, az izületek megterhelése nélkül lehet az izomzatot növelni és remek lefárasztó “eszköz” is lehet az úszás, szigorú odafigyelés mellett, hiszen gyorsan fáradnak, de az energiájukat is ugyanolyan gyorsan nyerik vissza, ezért a rendszeres pihenés nagyon fontos, valamint hogy nem dolgoztassuk őket túl.

Mivel a víz fizikai tulajdonságai folyamatosan jelen vannak és hatást gyakorolnak a kutya szervezetére, a hidrosztatikus nyomás kifejezetten jótékony a könyök-, térd-, lábtő- és csuklóizületi duzzanatokra, sérülésekre és artrózisra.

Az úszás és a hidroterápia is egyaránt átmozgatja az egész testet. Ezalatt a melső és a hátsó végtagokra is egyforma terhelés hat (megfelelp úszás mellett), valamint a mozgás javítja és erősíti a szívet, érrendszert és a vérkeringést egyaránt. 

Az elhízott kutyák számára is kiváló fogyási forma, hiszen az elhízás az egyik leggyakoribb betegség mind az embereknél, mind a “túlszeretett” kutyáknál, ám a szárazfölddel ellentétben, a vízben nincs terhelés az izületeken, ezért azok rongálása nélkül lehet leadni a felesleges kilókat, amik ellenkező esetben idővel további szövődményeket eredményeznek.

Vannak kutyák, akiknek a puszta “súlytalanság” is fájdalom, illetve gyulladás csökkentő hatású. Ha ők nem szeretnek úszni, elég, ha csak addig csalogatjuk be őket, amíg leér a lábuk. Természetesen ebben az esetben is fonrot szerepet játszik a hőfok. 

Más esetekben pedig a végtagok csökkentett terhelésű mozgása segít “bejáratni” a rossz, nem használt végtagokat, könnyebbé teszi az izmok újraépítését, mellyek támogatják és stabilizálják az izületeket sérülések/műtétek után, javítja az általános fittséget.img_6591.jpg

Szólj hozzá

kutya tappancs medence hidroterápia vízalatti futópad tap-pancs