2017. aug 16.

Ruffwear Float Coat

írta: Látó Márton
Ruffwear Float Coat

Következő ismertebb márka, a Ruffwear, akik már 2000 óta gyártanak a kirándulni vágyó kutyásoknak felszereléseket. Az erdőjárástól kezdve, az úszáson át, egészen a nyári melegben kutyát hűtő "kabátig". Angliában, ahol tanultam az ő mentőmellényeiket használták, így amikor hazatértem és kinyitottam, én is ezeket szereztem be. Akkor még nem volt Magyarországon elérhető, ezért az anyavállalatot kellett megkeresnem, hogy ki a hozzánk legközelebbi viszonteladó, akitől vásárolhatnék. Mostanra szerencsére már itthon is lehet kapni a termékeik nagy részét, ám sajnos nem túl pénztárca barát árakon. Ami érdekes számomra, hogy a legkisebb (XXS-es) mellényüket/hámjaikat pont ugyan azért az összegért forgalmazzák, mint a legnagyobbat (XL). De térjünk is rá a lényegre.

ruffwear.jpg

Ruffwear Float Coat

Elsőre ami feltűnhet az embernek, hogy sokkal merevebb szerkezetű, mint a többi mentőmellény. A hát vonalán egy plussz merevítés is van, ami meggátolja a gerinc terhelését, és a vad, hirtelen fordulásokat is lekorlátozza. Ahogy a Julius K9-nél, itt is van egy fogantjú, amivel megemelhető a kutya, bár a vékonyabb (és ezáltal gyengébb) rögzítő pántok egy idő után meggyengülnek és elszakadhatnak (tapasztaltam), bár nálam intenzív használat mellett ez 3 év után következett be és csak a legnagyobbnál. Ez alatt van ugyan egy csatt, amit póráz végre foghatunk, de nem túl erős, egy lendületes (és erőszakos) kutyánál könnyen megadhatja magát. A felületen 4 fényvisszaverő csík is található, így ha a szabadban, rosszabb fényviszonyok mellett úsztatjuk a kutyát, könnyebben ráakad a szemünk. Alul a teljes has felületet fedi az eszköz, és itt is "ki van párnázva", ami segít a kutyánkat vízszintesbe állítani a vízben (Staffordshire Terriereknek és társaiknak külön előny). A korábbi dizájntól eltérően, a nyakpánt már nem szétnyitható, de a méretet itt is állíthatjuk. Ez is bélelt, segíti a kutya fejét kint tartani a vízből. Van, akit zavarhat a belebújás, bár általában ez is megszokás kérdése. A bélés nem kivehető, vagy cserélhető, ha elhasználódik, az egész mellényt cserélni kell, de az anyagminőség kiváló, nekem 3 évembe telt, napi 6-8 kutyával, hogy le kelljen cserélnem a garnitúrát, de még ilyenkor is 50%-os teljesítményt nyújtottak. Új állapotában kb 80%-os felhajtó erőt ad, ha a kutya beleesik a vízbe, szinte azonnal a felszínre hozza, és a kialakításának köszönhetően a megfelelő "pózba" állítja. Három színben is elérhető, piros, sárga és (Tap-PANCS) kék.

Hátrányok

Sajnos ennek is vannak hátrányai (persze minek nincsenek?). Az első és legfontosabb pont az egyik előnyéből adódik. A merevebb kialakítás miatt a mély mellkasú kutyákra (mint pl. a boxer) kicsit nehéz ráállítani, és a hát végénél elállhat úszás közben, ami az alsó támasztás miatt nem túl nagy probléma, de nem simul rá teljesen a testre. A méret kérdést tekintve, viszonylag nagy a paletta. XXS-estől az XL-ig megtalálható minden, de találkoztam olyan csivavával aki a legkisebből is kiesett, és olyan Leonbergivel akit a legnagyobb is csak alig-alig ért körbe. A fix nyakpánt legnagyobb hátránya, hogy ha a kutyánk nagyon csapkod, és nem húztuk meg kellőképpen (vagy nem tudtuk meghúzni rendesen), akkor a lába beleakadhat, amiből csak segítséggel tudja kihúzni, ez viszont mélyvízben, vagy tőlünk távol történve balesetveszélyes.

Összegzés

Ár: 23.900 forint (www.kutyaoutdoor.hu)

Hozzájutás: itthon még csak korlátozottan, egy-két helyen található meg

Funkciók: Mentőmellény

Pro:

  • Strapabíró
  • A merevebb kialakításnak köszönhetően korlátozza a gerinc terhelését
  • Nagy felhajtóerő
  • Kiváló anyagminőség
  • Fényvisszaverő csíkok az oldalán és a hátán
  • Nem igényel további vásárlást a használata

Kontra:

  • Drága
  • A porázra akasztható csatt a kutya visszatartására nem alkalmas
  • A nyaki rész helytelen beállítása rosszul úszó kutyáknál balesetveszélyes lehet
  • A pántjai a ruha összetartására hivatottak, gyakori emelgetés mellett idővel az anyaggyengeség miatt elszakadhat
  • Mély mellkasnál nehéz a méret pontos beállítása
  • Nem variálható a felhajtóerő nagysága

 

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy még mindig ez a legbiztonságosabb mellény jelenleg a piacon, ez meg is látszik az árán, de a minőséget (és a márkát) meg kell fizetni. Állandó terhelésű edzésre, úszás tanulásra, illetve terápiára tökéletes és a nyaki részbe varrt betét segít kint tartani a fejet. Ugyanakkor másra viszont nem alkalmas, nem multifunkcionális. Mindenkinek azt javaslom, hogy mérlegelje, mi mindenre szeretné használni. Ha csak úszásra, akkor ez a legjobb megoldás jelenleg az itthoni piacon, ha másra is, akkor érdemes a K9 multifunkcionális mellényben gondolkodni.

Szólj hozzá

kutya víz hidroterápia ruffwear tap-pancs Mentőmellény juliusk9